Bobițe decorative, pentru grădini fascinante!

Grădina trebuie să fie spectaculoasă, ca să-ți facă plăcere să petreci timp acolo. Pentru a obține un astfel de efect, totul depinde de plantele pe care alegi să le plantezi, de modul în care le combini și felul în care le aranjezi, desigur ținând cont de necesitățile fiecăreia în parte.

Nenumărate pot fi variantele pe care le puteți avea la-ndemână, însă în acest articol ne vom opri la o categorie aparte - cea a plantelor, care se evidențiază în mod special, printr-un anumit element component: bobițele. Cu toate că în limbaj popular le denumim astfel, ele sunt de fapt fructele acestor arbuști sau plante perene și au un rol pur decorativ, nefiind comestibile. Se deosebesc prin formă, cromatică și dimensiune, în funcție de gen, specie, soi, dar fiecare are farmecul său.

Toate decorează într-un mod aparte și se folosesc din ce în ce mai des de către artiștii peisagiști, în proiectele lor. Câteva astfel de exemple, ar fi: Ilex, Symphoricarpos, Callicarpa, Cotoneaster, Pyracantha, Gaultheria, Mahonia etc.

Ilex - arbust este un arbust veșnic verde extrem de îndrăgit și popular, cu un mare efect decorativ. Există mai multe soiuri, fiecare în parte cu specificul său. Formează o tufă compactă, bogată, cu aspect îngrijit. Atrage atenția prin frunzele ovale, în cele mai multe cazuri dințate pe margini și lucioase. Din punct de vedere cromatic acestea pot fi verzi, verzi-albăstrii sau verzi conturate cu alb-crem sau galben-crem. Ceea ce place foarte mult la Ilex sunt fructele sub forma unor bobițe roșii în majoritatea cazurilor, deși există și soiuri de culoare galbenă. La noi în țară, unele dintre cele mai cunoscute și răspândite soiuri sunt: Ilex meserveae Blue Prince, Ilex altaclerensis Golden King, Ilex crenata Green Hedge sau aquifolium Argentea Marginata.

Symphoricarpos - este un alt exemplu de frumusețe ieșită din comun, potrivită pentru a vă decora grădina. Arbustul formează o tufă densă, compactă; are o creștere verticală și se remarcă prin foliajul verde cu tente gri, dar mai ales prin fructele atrăgătoare din punct de vedere vizual. Acestea pot fi albe sau rozalii și se prezintă sub forma unor bobițe ce apar grupat și par efectiv lipite de ramurile arbustului. Este ușor de întreținut și nu are pretenții în privința solului. Ca amplasament, preferă locurile însorite, luminoase sau parțial umbroase.

Callicarpa - este un exemplu cu totul deosebit, printre arbuștii ornamentali. Acesta vă încântă: primăvara prin frunzele în culoarea bronzului, vara prin interesantele floricele violet; iar toamna prin fructele necomestibile, dar captivante prin intensa nuanță de violet pe care o au. Par niște mici sfere și se prezintă grupat. În urma căderii frunzelor, acestea conferă ramurilor goale un efect decorativ. Se poate planta solitar sau în mai multe exemplare, modalitate prin care îl putem transforma într-un fascinant gard viu. Ca amplasament, preferă locurile însorite.

Cotoneaster - este o splendoare în orice grădină. Iese în evidență atât în ansamblul său, cât mai ales prin elementele care-l compun. Formează o tufă compactă, boagtă; iar prin felul în care se prezintă în majoritatea cazurilor, poate fi un excelent acoperitor de sol. Spunem în majoritatatea cazurilor, deoarece există și soiuri care sunt pe tulpină înaltă, ideale în grădini de dimensiuni mai mici. În toate variantele, decorează printr-o abundență copleșitoare de bobițe roșii, necomestibile și frunze mici, lanceolate, de un verde închis, lucioase, extrem de drăgălașe. Fructele oferă privitorilor o imagine incredibil de frumoasă, iar păsărilor o sursă de hrană pe timpul iernii. Arbustul ornamentează și prin florile albe, care apar în luna mai.

Pyracantha - acest arbust este poate cel mai cunoscut și des întâlnit prin curțile oamenilor, dar și prin parcurile sau străzile orașelor. Este extrem de rezistent, are o creștere rapidă și un imens efect decorativ. Dezvoltă o tufă compactă, cu un aspect extrem de îngrijit și un foliaj bogat, motiv pentru care de foarte multe ori se plantează cu scopul de a obține garduri vii, spectaculoase și impunătoare, nu doar frumoase. Desigur, există și varianta plantării solitare, în cazul celor care nu doresc să-și împrejmuiască grădina în acest fel. Însă motivul pentru care este atât de îndrăgit și cunoscut îl constituie sutele de fructe decoartive pe care le produce. Acestea apar din abundență și pot fi de diferite culori, în funcție de soi: galbene, portocalii sau roșii. La maturitate, poate ajunge la o înălțime de până 2,5-3 m.

Gaultheria - este un spectacol vizual incredibil, de care orice spațiu exterior are nevoie. Punctul său forte stă în fructele drăgălașe ca niște mere în miniatură, de culoare roșie care stau adunate pe crengi. Cu toate că accentul decorativ al arbustului cade pe bobițele sale, nici aspcetul florilor nu e de neglijat. Acestea apar primăvara și se prezintă sub forma unor clopoței bombați, albi, asemănători florilor de lăcrămioare. Este o plantă nepretențioasă, rezistentă la ger. În afara aspectului său, Gaulteria mai are un atu - este veșnic verde, deci pe tot parcursul anului veți beneficia de culoare.

Mahonia - este o bijuterie a grădinilor, un arbust cu totul deosebit. Se prezintă sub forma unei tufe dense, cu aspect îngrijit, care va scoate din anonimat locul în care se va planta, prin felul în care arată atât în ansamblul tău, cât mai ales prin elementele sale componente: frunze, flori, fructe. Arbustul se întreține ușor, nefiind unul pretențios și este rezistent la climatul urban. Decorează prin frunzele lucioase, cu margini dințate, de culoare verde în cea mai mare parte a anului, dar care în timpul iernii capătă nuanțe de bordo-roșiatic. Primăvara, florile de un galben luminos, discret parfumate își fac apariția. Însă ceea ce face arbustul și mai atrăgător sunt bobițele albastre, brumate, necomestibile.

             


0