Cum ne pregătim de sărbătoare?

Încet, încet, ne prăgătim de sărbătoare. An de an ne gândim cum să facem, să arate totul cât mai bine. Încercăm să decorăm casa și masa, în cel mai frumos mod, pentru a petrece cum se cuvine alături de cei dragi.

Cum ne putem decora casa și masa, de Paște?

Nu doar bunătățile pe care le punem pe masă sunt importante pentru a sărbători cum se cuvine, nu-i așa? Ei bine, pentru a simți că nu sunt niște zile oarecare, încercați să schimbați un pic ambientul și să vă îmbrăcați casa în ”haine” de sărbătoare. Desigur că nu trebuie să exagerați, dar câteva mici detalii pot fi de mare efect.  Puteți cumpăra tot felul de decorațiuni, care mai de care mai frumoase; dar de ce să nu le faceți singuri? Cu doar câteva lucruri simple, avute la-ndemână veți realiza adevărate opere de artă, care în afară de faptul că vor contribui la ornamentarea locuinței, o să vă ofere și o imensă satisfacție sufletească! Mai demult, doar de Crăciun ne înfrumusețam casele, însă de ce să nu facem același lucru și cu ocazia sărbătorilor pascale? Spre exemplu, începeți cu ușa de la intrare. Nu de alta, dar și Iepurașul trebuie primit cum se cuvine, nu doar Moș Crăciun. Așadar ați putea confecționa o coroniță, un iepuraș stilizat, un ou sau orice alt fel de decorațiune cu simbolistică pascală, pe care să o agățați pe ușă. Folosiți-vă de orice aveți prin casă, pentru a realiza astfel de obiecte. O coroniță poate fi realizată din câteva crenguțe subțiri și flexibile, pentru a fi ușor de modelat. Îndoiți-le în așa fel încât să obțineți o formă rotundă; apoi fixați-le pentru a fi siguri că nu se desface. Decorați coronița astfel obținută, folosindu-vă imaginația cu: fundițe, ouă goale, iarbă uscată, paie, mâțișori, flori naturale sau uscate, iepurași din lemn etc. Există nenumărate magazine care comercializează cele mai diverse obiecte, cu specific pascal, din tot felul de materiale ușor de folosit, care nu sunt nici grele și care pot contribui la înfrumusețarea unor astfel de piese decorative: puișori, ouă, mămăruțe, fundițe, iepurași, flori uscate etc.   La fel de bine, dacă aveți o umbrelă mai veche, pe care nu o mai folosiți, vă sfătuim să nu o aruncați. O puteți folosi tot ca decor pentru ușă. Strângeți-o și legați-i partea dinspre vârf cu o panglică  de mătase, pentru a nu se desface. La final, ea va fi agățată cu partea de mâner în sus. Interiorul, destul de generos poate fi umplut cu flori, crenguțe și figurine. Pentru cine nu se simte inspirat sau suficient de îndemânatic să confecționeze astfel de decorațiuni, dar totuși vrea să aibă casa îmbodobită cât de cât, se poate folosi de orice plantă mai viguroasă, înaltă, bine ramificată. Pe fiecare crenguță a acesteia puteți agăța pe alocuri, câte un ou gol, frumos colorat sau decorat. 

Masa festivă. Cum o aranjăm?

Nu doar mâncarea trebuie să arate bine, ci și masa în sine. Ea trebuie să fie festivă, deoarece nu vorbim despre o zi obișnuită a săptămânii. Ne vom simți mai răsfățați dacă o vom decora un pic. Fiți atenți la detalii. Fața de masă poate fi una cu imprimeu specific sau una simplă, albă, cu o traversă colorată. Apoi, mai aveți nevoie în centrul mesei, de un aranjament floral sau o vază plină cu flori de primăvară. Dacă se întâmplă să nu aveți o vază, puteți apela chiar și la niște banale borcane sau carafe din sticlă.  

Cum, din și în ce, facem un aranjament? Putem face unul extrem de simplu sau unul ceva mai  complicat. Ca suport, putem opta pentru un vas de sticlă transparent în care să creăm ceva special, cu flori, crenguțe etc. La fel de bine îl puteți realiza într-un vas de lemn, de ceramică sau orice alt obiect aveți prin casă și credeți că s-ar potrivi.  Odată ce ați ales fața sau fețele de masă potrivită/e, ați finalizat aranjamentul floral, vine momentul să scoateți vesela cea mai frumoasă. Concentrați-vă apoi pe detalii: șervețele, etichete cu numele celor care vor sta la masă, poate chiar și niște mici atenții fiecăruia. Cât privește șervețelele sau naproanele, să știți că ele contează enorm în aspectul festiv al mesei, deoarece le puteți împături, ”modela” în așa fel încât să obțineți forme interesante. Folosiți-vă imaginația și îndemânarea. Se pot realiza figurine stilizate, cu simbolistică specifică sărbătorii. 

Cum îl așteptăm pe Iepuraș?

Dacă aveți copii, puteți să le faceți dimineța de Paște la fel de interesantă, ca cea de Crăciun. Ascundeți prin casă sau prin curte, jucării și dulciuri. Dați-le tot felul de indicii și lăsați-i să le caute. Vor fi cu siguranță, fericiți, curioși și nerăbdători să găsească fiecare ”comoară” sau mai bine spus cadou, lăsat de Iepuraș. 

Ouăle de Paște 

Dacă de Crăciun, piesa de rezistență este bradul, de Paște, în vizorul tuturor sunt ouăle. Acestea sunt o preocupare an de an. Cu toții ne gândim cum să facem să fie cât mai aspectuoase. Putem alege să le vopsim simplu, prin metode mai vechi, tradiționale și totodată naturale; fie cumpărând vopsea specială. Pot fi roșii, așa cum ar și trebui de altfel, având în vedere ceea ce simbolizează, dar desigur că, arată mult mai bine dacă sunt pictate, încondeiate sau împodobite în cele mai interesante moduri, mai cu seamă dacă aveți copii. În cazul în care alegeți varianta naturală, puteți opta pentru coji de ceapă (obișnuită, galbenă) pentru a obține un galben-portocaliu, turmeric pentru galben, coji de ceapă roșie sau sfeclă pentru roșu-purpuriu, afine pentru mov-albăstriu, spanac pentru verde. Intensitatea culorilor variază în funcție de cantitatea de produs folosită. Evident că, diferența dintre o vopsea din comerț și una naturală este vizibilă; însă contează ceea ce vreți să obțineți. Încondeierea este un proces mai complicat, ce presupune talent, atenție, răbdare, îndemânare și materiale de lucru special concepute în acest sens. Aveți nevoie de chișiță (acel instrument specific încondeierii ouălor), ceară de albine, vopsea, respectiv ouă și puțin oțet pentru fixarea culorilor. Dacă nu vreți să vă complicați prea tare, puteți să vă jucați și cu niște markere colorate cu care să desenați tot felul de modele, puteți lipi abțibilduri sau chiar semințe de in, orez, grâu, boabe de mac etc.  

Spor la toate și multă inspirație! Fiți cât mai creativi!




0