Cum ne ”destresăm,” mâncând?

În zilele noastre, stresul pare să fie cel mai mare inamic al omului. De aceea e necesar să găsim tot felul de soluții, pentru a-l combate. Și ce poate fi mai la-ndemână decât ... bucătăria. Desigur, prin bucătărie, ne referim la alimentație. Ceea ce mâncăm contribuie la starea noastră de bine, iar intensitatea stresului se poate reduce considerabil. Un regim de viață sănătos, înseamnă un organism sănătos și un tonus bun.

E adevărat că sportul, activitățile în aer liber, muzica, diferitele hobby-uri sunt cele mai cunoscute metode de eliminare/diminuare a stresului. DAR între alimentație și pofta de viață sau echilibrul psihic există o legătură directă. Nutriția are un rol important.

Ce mâncăm?

Haideți să vedem care sunt acele alimente miraculoase care ne ajută să ținem acest ”inamic” la distanță. Lista poate fi destul de lungă, deoarece avem nevoie de: vitamine, minerale, proteine. Pe toate acestea, organimsul uman le asimilează din legume, fructe, carne, lactate etc.

Ordinea în care vi le prezentăm este una aleatorie.

Fructele de pădure - nu sunt doar delicioase, ci au și un rol important în ținerea la distanță a anxietății. Consumul lor ajută și la diminuarea stării de oboseală grație vitaminelor, respectiv a mineralelor care se regăsesc în pulpa și coaja acestora, după caz. Totodată contribuie la întărirea sistemului imunitar, prin conținutul ridicat de Vitamina C.

Spanacul – ne protejează ochii, ajută la digestie, reduce nivelul de zahăr din sânge, menține inima sănătoasă, reduce stresul oxidativ. Este un execelent energizant, revigorant datorită conținutului mare de potasiu, magneziu, fier etc.

Peștele - în loc să luăm pastile, mai bine mâncăm carne de pește gras, precum tonul sau somonul. Vitaminele din gama B și conținutul ridicat de Omega 3 protejează sistemul nervos, ne reechilibrează emoțional, combat depresia, ridică nivelul de energie și măresc puterea de concentrare.

Morcovul, dovleacul sau țelina - conțin o serie de vitamine și minerale care duc la o mai bună circulație a sângelui și reglează tensiunea arterială, care tinde să crească în situații solicitante.

Ceapa - are efect calmant, deoarece acţionează la nivelul sistemului nervos, ajutând chiar la reglarea problemelor legate de somn. Același rol îl are pătrunjelul.

Polenul crud - acel element minune, recoltat de albine constituie un factor important în înlăturarea oboselii fizice și psihice. Contribuie la redarea energiei de care avem nevoie pentru a fi eficienți în tot ceea ce facem.

Laptele - luptă împotriva stresului, deoarece conține cantități considerabile de calciu, vitamina B12, minerale, proteine și antioxidanți. O cană de lapte băută seara, înainte de culcare are efect calmant, scade tensiunea arterială, ameliorează tensiunea musculară și a crampelor.

Fulgii de ovăz - îmbunătățesc starea de spirit și luptă cu depresia, dar consumul lor are multiple efecte benefice asupra sănătății. Ajută la digestie, la scăderea colesterolului, reglează nivelul de zahăr din sânge etc. Sunt o sursă excelentă de carbohidrați, fibre, minerale, vitamine și antioxidanți.

 Migdalele, nucile - consumate crude, în cantități moderate ajută la prevenirea fluctuațiilor hormonilor de stres. Apropo, știați că ... acțiunea propriu-zisă de a ”ronțăi” ajută la ameliorarea unei stări de agitație, de agresivitate?

Ciocolata neagră - da, da, ciocolata. Ați citit bine, dar nu oricare. Trebuie să fie neapărat una cu un conținut ridicat de cacao (minim 70 %). Este un aliment care contribuie la o bună stare de spirit. Până și nutriționiștii o includ în dietele persoanelor, care nu pot renunța la dulce. Un pătrățel de ciocolată neagră ne poate face mai... fericiți, relaxați, calmi; chiar dacă urmăm un anumit regim alimentar.

Ceaiurile - fiind din plante conțin substanțe naturale care sunt eficiente în ameliorarea stresului, deoarece hrănesc sistemul nervos. Amintim: ceaiul de mușețel, valeriană, roiniță, lemn-dulce, tei.

Așadar, să avem grijă de starea noastră de spirit, să mâncăm sănătos și să ne bucurăm de tot ceea ce ne înconjoară!

            


0