Grădina, tărâm de basm

Începând cu 1 iunie, deja putem spune că a venit vara, chiar dacă mai plouă un pic din când în când. Acest anotimp ne relaxează, ne face mai veseli, în primul rând datorită soarelui care e tot mai prezent, zilele sunt din ce în ce mai călduroase, copiii se pregătesc să intre în vacanță; iar noi adulții, deja visăm la concediu.

Toate sună bine, însă până la mult așteptatul moment al plecării prin cine știe ce locuri frumoase, mai stăm puțin pe acasă. Așa că, haideți să ne facem șederea cât mai plăcută, indiferent că avem curte, o terasă ori pur și simplu, un balcon. Aceste spații se pot transforma în adevărate oaze de recreere. Cu toții avem nevoie de așa ceva, mai ales după atâta muncă.

Cum ne transformăm grădina, terasa sau balconul într-o oază de liniște?

Atunci când începem să amenajăm, acel loc magic menit să ne ofere momente de relaxare, trebuie să ținem cont de câteva aspecte: dimensiunea spațiului avut la dispoziție și exploatarea lui din punctul de vedere al utilității, stilul pe care dorim să-l adoptăm, plantele pe care dorim să le admirăm, și ce necesități au acestea, mobilierul care se potrivește etc.

Dimensiunea spațiului

Dacă aveți o curte mare sau medie e clar că posibilitățile de amenajare sunt multiple, deoarece un spațiu vast ca întindere este ofertant din toate punctele de vedere. Însă provocarea apare acolo, unde curtea este destul de mică, iar dorințele sunt nenumărate. În acest caz, e nevoie de multă imaginație, îndemânare și ingeniozitate. Aici esteticul și utilul, trebuie să se îmbine astfel încât la final, spațiul să fie nu doar frumos, ci să poată fi folosit din plin. Așadar, orice colțișor trebuie exploatat la maxim.

De ce trebuie să țineți cont, în amenajare?

- de forma curții, terasei sau balconului;

- de stilul pe care doriți să-l adoptați,

- de tipul plantelor pe care doriți să le plantați. Asigurați-vă că fiecare este la locul care i se potrivește din punctul de vedere al amplasamentului. Faceți în așa fel încât să aveți culoare pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.

- de utilitatea spațiului.

- să delimitați zona de relaxare, de cea funcțională

- încercați să nu aglomerați spațiul. Este bine să avem de toate, dar nici să exagerăm nu e bine, pentru că va părea un bazar și nu o zonă de relaxare.

- în cazul unor suprafețe mai reduse, focusați-vă pe terasare, etajare, suspendare, în acest fel veți da o nouă dimensiune spațiului. Ideea este să păcăliți ochiul.

- de lumină și umbră. Este bine să avem parte de soare, dar să ne asigurăm că putem beneficia și de umbră, mai ales pe perioada verii.

- mobilierul pe care îl alegeți, să fie în ton cu stilul general adoptat la început

- încercați să aveți și zone de depozitare a tuturor ustensilelor și lucrurilor de grădinărit, dar și cele aferente zonei de luat masa, dacă există.

Stiluri

Fiecare dintre noi, știe de ce anume are nevoie pentru a se simți bine. Ei bine, stilul în care vă amenajați grădina contribuie semnificativ la acest lucru. Nu suntem toți la fel.

În linii mari, putem opta pentru mai multe stiluri de aranjare a spațiilor exterioare.

- stilul rustic - acesta este unul relaxat, lejer, ușor sălbatic; în care predomină lemnul, piatra și alte materiale naturale: cum ar fi paiele, rogojina, stuful etc. În general, într-o astfel de grădină găsim lucruri cât mai simple, cumpărate sau făcute manual. Ca plante, cele care se potrivesc într-o astfel de amenajare sunt: nemțișorul, coada soricelului, macii, albăstrelele, margaretele, mușcatele, trandafirii de orice fel, liliacul, sedumurile, bujorii, scorușul, hortensiile, phloxurile, echinacea, arbuștii fructoferi, pomii etc.

- Stilul astiatic, ba chiar unul cu influențe Feng-shui: într-o astfel de grădină vom găsi armonie vizuală și energetică. Ce puteți face, pentru a obține așa ceva? O cascadă sau un lac în miniatură ori o fântână, în orice caz trebuie să existe apă, acesta fiind un element de bază. Lemnul sub diferite forme este de asemenea nelipsit: de la piese de mobilier, la spaliere, paravane sau obiecte decorative etc. Metalul este un alt element care ar trebui să se regăseacă într-o grădină ”zen,” însă reprezentat prin tot felul de piese și obiecte de decor sau suporturi. Aveți grijă să aveți plante cățărătoare, târâtoare sau curgătoare, plante exotice, arbuști ornamentali, vase ceramice, statuete, pietre ornamentale, bonsai etc. Statuete decorative din tot felul de materiale.

- Stilul modern, minimalist – aici predomină albul, griul, elementele de decor mai mari sau mai mici, dar simple și puține, pietre decorative, pavaje din lemn cu piatră, marmură sau gresie decorativă de exterior, figuri geometrice etc. Verdele este prezent ca accent cromatic și poate fi reprezentat de gazon, arbuști decorativi, plante pe tulpină înaltă sau ierburi decorative.

- Stilul romantic – acesta vă invită la visare. În acest sens plantați bujori, trandafiri cățărători, clematite, caprifoi, lavandă etc. Ce mai putem regăsi într-o astfel de grădină, ar fi: un baldachin, pânze prin care să adie vântul, arcade de trandafiri cu băncuțe la bază, clopoței de vânt, filigorii, piese de mobilier perne pufoase și frumos colorate, givece cu plante perene, luminițe de tot felul etc.

- Stilul vintage - aici sunt prezente tot felul de obiecte mai vechi, pe care să le aduceți la viață, roți de căruță, biciclete sau roabe pe post de suport de flori, cărămida, fierul forjat, lemnul, pomii fructiferi, viță de vie, ghivecele de ceramică sau tablă, piatră, fântâni, hamacuri, copaci etc.

Indiferent de situație, în cele din urmă ar trebui să obținem unitate, echilibru. Acest lucru presupune că toate elementele ce compun spațiul exterior trebuie să se îmbine armonios.

 

                


0