Iasomia, comoara frumos mirositoare a grădinilor!

Iasomia ... cine nu văzut sau mirosit măcar o dată în viață, această minune a naturii? Chiar dacă nu ați văzut-o, cu siguranță ați auzit de ea. Se numără printre cele mai cunoscute și iubite plante, din lume și face parte din categoria arbuștilor decorativi!

Cum o putem defini, pe scurt? Frumoasă, parfumată, elegantă!

Tipuri

Există mai multe soiuri de iasomie, fiecare cu particularitatea sa. Cel mai popular este cel de grădină (Philadelphus coronarius) cu flori albe spre culoarea untului, cu un singur rând de petale și stamine delicate, galbene, în centru. Emană un parfum incredibil de plăcut, dulceag și feminin.

Un alt soi este cel cu flori duble (Philadelphus c. Schneesturm) care, după cum îi spune și numele, spre deosebire de cel clasic are mai multe rânduri de petale, albe. Parfumul pe care-l împrăștie în jur este foarte pronunțat.

O varietate aparte de iasomie este cea de iarnă (Jasminum nudiflorum). Principala deosebire, față de celelate ”surori”, pe care le are stă în momentul înfloririi. Atunci când alte plante, nu ne mai încântă cu florile lor, aceasta își arată frumusețea. Spre sfârșitul iernii înflorește și decorează grădina, cu superbele sale flori galbene, sub formă de steluțe.

Îngrijire

Indiferent de soi, iasomia atrage fluturii și albinele transformându-vă astfel grădina, într-un tărâm fermecat, frumos, sprinten.

Se poate planta în mod solitar, dar la fel de bine puteți realiza cu ajutorul său, un splendid gard viu. Locurile ideale de amplasare pentru iasomie sunt cele însorite, luminoase.

Este un arbust care nu are pretenții deosebite în privința solului, adaptându-se chiar și unuia mai sărăcăcios. Un bun drenaj, însă este important. Mai ales în timpul verii se recomandă o bună hidratare, dar nu în exces, deoarece acest lucru îi dăunează.

Este un arbust cu o creștere rapidă, ceea ce constituie un avantaj.

Curiozități

Ceaiul de iasomie este foarte popular în China și se consumă destul de des. Este extrem de apreciat, datorită gustului plăcut și aromat. Mai mult decât atât are și un efect relaxant, asupra persoanei care îl savurează.

Numele ”iasomiei” are origini persane și provine de la cuvântul ”yasmin,” care înseamnă: dar al lui Dumnezeu. Ce îți poți dori mai mult, în propria grădină?

Din punct de vedere simbolistic, presupune: atașament, modestie, grație, senzualitate. În cultura indiană, acest arbust este un simbol important la oficierea căsătorilor; fiind un element prezent la majoritatea acestora. Se consideră că folosirea iasomiei, în cadrul ceremoniei este un simbol al afecțiunii profunde și eterne, a celor doi miri.

Un buchet cu flori de iasomie, poate transmite diferite mesaje, în funcție de culoarea florii. Spre exmplu: cea albă simbolizează puritate, bunătate; cea galbenă modestie, timiditate.

Numeroase firme celebre, care produc parfumuri au la bază notele dulci ale iasomiei. Nu e de mirare, deoarece aroma este seducătoare, dulce, extrem de feminină. Parfumierii celebri spun că este ingredientul ideal pentru un parfum, datorită faptului că se îmbină armonios cu orice tip de esență: de la una fresh, de citrice, vanilie, până la cele lemnoase.

Faceți în așa fel, încât să-i dedicați un loc în grădină, iasomiei. Nu veți regreta, nici măcar o clipă. Dimpotrivă, pe măsură ce timpul va trece, o veți iubi din ce în ce mai mult!  

           


0