Îmbogățește-ți grădina cu plante aromatice!

Toți visăm cu ochii deschiși la plantele care ne plac, iar dacă ar fi se le putem avea pe toate cele pe care ni le dorim, am avea nevoie de spații mai mult decât generoase. Cum acest lucru nu este posibil, trebuie să ne gândim bine ce ne place cel mai mult și de ce anume avem nevoie, ținând cont de suprafața pe care o avem la dispoziție.

Cu toate acestea, există anumite plante care își pot găsi loc oriunde ai sta.  Ai grădină? Perfect. Ai doar un balcon? Nici cea mai mică problemă. Nici una, nici alta? E bine și așa. Vei putea fără probleme să crești ”condimente” naturale, chiar și în bucătărie. Plantele aromatice sunt necesare din punctul nostru de vedere, la orice casă.

Arome din grădină

Spațiile exterioare, terasele, balcoanele sau chiar pervazul geamului din bucătărie au nevoie să fie înfrumusețate. Desigur atunci când ne referim la o grădină, automat discutăm de suprafețe considerabil mai mari, decât cele pe care ți le poate oferi un balcon sau o terasă. Ca urmare, putem planta fel de fel de soiuri, care mai de care mai variate. Ei bine, aici vrem să ajungem. Printre toate acestea ar trebui să ai un loc aparte, pentru ”ierburile” aromatice. Pur și simplu, nu trebuie să-ți lipsească din colecție. Îți oferă un decor aparte, dar mai ales miresme îmbietoare care în final, mai ajung și-n farfurie sub forma unor delicii culinare. Ce-ți poți dori mai mult, de la o plantă?

Să facem cunoștință cu ele!

Să vedem concret care sunt aceste minunate plante aromatice. Lista e destul de lungă, dar le limităm la cele mai cunoscute: busuioc, mentă, pătrunjel de frunze, cimbru, mărar, dafin, cimbrișor, salvie, rosmarin, leuștean, măghiran, tarhon, coriandru, oregano etc.

Magia verde. Cum ia naștere?

Putem achiziționa plante la ghiveci, pe care apoi să le replantăm direct în solul din curte, într-o jardinieră, respectiv ghiveci sau putem alege semințele. Avantajul primei variante este că planta deja există, în cazul semințelor va trebui să aștepți să germineze, însă îi poți urmări evoluția. E incredibil procesul prin care din câteva semințe mici se nasc asemenea plante viguroase. Te vei minuna de fiecare etapă a dezvoltării sale. Chiar și copiii pot fi implicați în acest proces. Oferă-le o porțiune de pământ  din grădină, un ghiveci sau o jardineră și un plic de semințe. Lasă-i pe ei să planteze și învață-i că trebuie să le ude din când în când. Vor fi fascinanți să vadă cum munca lor dă roade. Vor fi curioși să le observe evoluția. Vor învăța că o plantă are nevoie de grijă și atenție. Oricum ai decide să procedezi, te vei bucura de plante frumoase, intens aromate.

Condiții de plantare, îngrijire

Pot fi plantate în grădină, deci pe suprafețe medii/mici ca întindere sau se pot înființa culturi, adică planta la scară mare, pe câmp. Dacă nu ai spațiu suficient sau chiar deloc, întrucât locuiești la bloc, nu trebuie să te impacientezi, te poți bucura de ele chiar și în interior; dar cu respectarea anumitor cerințe pentru o dezvoltare optimă.  Le poți amplasa chiar și în bucătărie, pentru a-ți fi la-ndemână atunci când gândești. Important este ca acestea să aibă lumină, preferabil naturală și o temperatură optimă constantă, cuprinsă între 15-21 grade Celsius (cu aproximație). Pot fi așezate pe pervazul geamului de la bucătărie sau chiar pe un perete dacă le confecționezi un suport special. Ai grijă ca acesta să fie fixat în dreptul ferestrei pentru a beneficia de lumină. Folosește-ți imaginația, poți realiza adevărate ”tablouri aromate,” din care să te servești ori de câte ori ai nevoie.  Există anumite soiuri pe care le putem găsi și la munte sau pe câmp, deci au și o variantă sălbatică, așa cum este cazul cimbrului, cimbrișorului sau al mentei. 

Recoltarea, uscarea și păstrarea lor corectă

Sunt nemaipomenite în stare crudă. Ori de câte ori preparăm ceva bun, ne culegem câteva frunze și gata. Dar ele sunt la fel de aromate și uscate, în plus așa ne putem bucura de ele un timp îndelungat.

Cum le uscăm corect?

În primul rând trebuie să știi că unele sunt mai ușor de uscat decât altele, în funcție de tipul frunzelor. În aceeși măsură, îți spunem că unele, odată uscate, capătă o culoare mult mai închisă și frunzele se încrețesc, în timp ce altele își păstrează textura și forma, la fel cum unele pot avea o culoare mai intensă decât altele.  Plantele care au frunze ceva mai tari sunt cel mai ușor de uscat, cum ar fi: dafinul, rosmarinul, salvia sau cimbrul. Cele cu frunze mai moi și care se încrețesc, pot mucegăi dacă nu sunt păstrate corespunzător, spre exemplu: busuiocul, pătrunjelul, menta, tarhonul etc. Se spune că momentul ideal de recoltare este dimineața. De ce? Pentru că soarele încă nu apucă să le moleșească, plantele sunt vioaie, pline de prospețime, iar uleiurile volatile pe care le conțin frunzele sunt cât se poate de prezente, ele fiind responsabile de aromă. Recoltează crenguțele și îndepărtează frunzele uscate. Spală-le, apoi tamponează-le cu un prosop de hârtie, pentru a elimina excesul de apă. Formează buchețele și leagă-le cu ață. Indicat ar fi să le atașezi etichete, pentru a nu le confunda în viitor. Agață-le cu capul în jos, într-un loc întunecos, bine aerisit și călduț. Lasă-le la uscat, timp de o săptămână sau două, după caz. Se păstrează în borcane închise ermetic sau în pungi de hârtie.  O altă metodă ar fi, ca după ce le-ai spălat bine, să le tamponezi ușor pentru înlăturarea excesului de apă și să le lași pur și simplu la uscat, pe plan orizontal, drept, pe o bucată de hârtie sau pe  un prosop de bumbac, într-un loc mai ferit, răcoros, întunecos, dar bine aerisit. 

Cum le folosim? 

Utilitatea acestor minunate plante este multiplă. Desigur că prima care se bucură de aromele lor intense este gastronomia, dar nu este singura. Industria cosmetică și cea a produselor naturiste sunt la fel de interesate de ele, mai ales datorită proprietățile lor.   Rafinamentul culinar și aromele 
Spuneam că aceste plante sunt decorative, însă principala lor calitate constă în aromă. Ele pot da o savoare specială unei game largi de preparate culinare. Așadar le putem folosi la mâncăruri sărate și dulci, murături sau ca decor.  Când gătim, de regulă folosim sare, piper sau zahăr, în funcție de natura preparatului, dar uneori am dori un plus de savoare, nu-i așa? Ei bine, în acele momente e bine să avem la-ndemână mai multe plante aromatice. Câteva frunze pot transforma o mâncare ”banală,” într-un real deliciu. Ele au puterea miraculoasă de a da gust rafinat unei felii de carne, unei tocănițe, salate sau unei porții de paste, unui sos și nu în ultimul rând, unui desert. Să nu mai spunem că pot contribui la un decor special, de mare efect atunci când trebuie să ne impresionăm invitații. Dar oferă un plus de gust chiar și diferite băuturi, cum ar fi: limonadele sau smoothie-urile. Dacă tot vorbim de lichide, cea mai comună formă de a ne bucura de majoritatea este ceaiul, care nu doar ne bucură papilele gustative, ci ne oferă ”o mână” de ajutor în tratarea diferitelor afecțiuni.  

Știai că?

- Dafinul nu rezistă gerurilor din țara noastră? Pentru a te bucura de el ani la rând, ferește-l de asprimea iernilor.

- Rozmarinul rezistă peste iarnă, dacă aceasta este blândă? Dar dacă anotimpul rece este prea sever se recomandă protejarea plantei cu paie sau frunze uscate, iar dacă este plantat în ghiveci, acesta se introduce la iernat, într-un loc ferit.

Beneficii

Plantele aromatice nu sunt doar îmbietoare din punct de vedere gustativ, consumul lor atrage după sine beneficii asupra sănătății.  Pătrunjelul este bogat în vitamina C, B, A și E și are un conținut ridicat de potasiu, calciu, magneziu, fosfor. Fortifică sistemul imunitar, îmbunătățește sistemul nervos, este un bun vasodilatator și luptă împotriva infecțiilor, ajută la detoxifierea organismului, are efect revigorant. Salvia este bogată în uleiuri volatile, minerale, vitamina B1, C, săruri de potasiu etc. Ea are nenumărate proprietăți benefice asupra organismului uman, însă poate cea mai cunoscută dintre toate este aceea prin care este capabilă să combată transpirația, deci are un puternic efect antisudorific. Totodată, are acțiune antispastică, astringentă, antiseptică și bacteriostatică, ba chiar se spune că ar avea și un efect calmant asupra sistemului nervos. Preparatele care conțin salvie sunt utile pentru cei care au dischinezie biliară sau diabet. De asemenea este un remediu împotriva gingivitelor, stomatitelor, bronșitelor ba chiar și tenul acneic poate fi combătut cu ajutorul salviei. Desigur, ea se regăsește sub diferite forme și poate fi administrată atât intern, cât și extern.  Rosmarinul conține viatmina A, C, B6, acid folic, calciu, magneziu, fier, mangan. Are proprietăți hepatoprotectoare, antifungice, antioxidante, antibacteriene, antiseptice.  Menta s-a dovedit utilă pentru combaterea stărilor de greață și a bolilor vezicii biliare. Este un bun atiseptic, analgezic, decongestionant în afecțiunile inflamatorii ale nasului, sinusurilor, căilor respiratorii. Busuiocul contribuie la reducerea depresiei, stresului, pierderilor de memorie, accidentelor vasculare cerebrale, ajută la relaxarea vaselor de sânge, ține insectele la distanță. Cimbrul are o acțiune antimicrobiană remarcabilă, îmbunătățește digestia, este un bun expectorant și antiinflamator, este diuretic și reduce retenția de apă din orgnism etc.

Concluzia? Plantele aromatice înseamnă, decor, aromaterapie, savoare în farfurie, tratament cosmetic și farmacie ambulantă. 

 

Cu toate acestea, există anumite plante care își pot găsi loc oriunde ai sta.  Ai grădină? Perfect. Ai doar un balcon? Nici cea mai mică problemă. Nici una, nici alta? E bine și așa. Vei putea fără probleme să crești ”condimente” naturale, chiar și în bucătărie. Plantele aromatice sunt necesare din punctul nostru de vedere, la orice casă.

Spațiile exterioare, terasele, balcoanele sau chiar pervazul geamului din bucătărie au nevoie să fie înfrumusețate. Desigur atunci când ne referim la o grădină, automat discutăm de suprafețe considerabil mai mari, decât cele pe care ți le poate oferi un balcon sau o terasă. Ca urmare, putem planta fel de fel de soiuri, care mai de care mai variate. Ei bine, aici vrem să ajungem. Printre toate acestea ar trebui să ai un loc aparte, pentru ”ierburile” aromatice. Pur și simplu, nu trebuie să-ți lipsească din colecție. Îți oferă un decor aparte, dar mai ales miresme îmbietoare care în final, mai ajung și-n farfurie sub forma unor delicii culinare. Ce-ți poți dori mai mult, de la o plantă?

Să facem cunoștință cu ele!

Să vedem concret care sunt aceste minunate plante aromatice. Lista e destul de lungă, dar le limităm la cele mai cunoscute: busuioc, mentă, pătrunjel de frunze, cimbru, mărar, dafin, cimbrișor, salvie, rosmarin, leuștean, măghiran, tarhon, coriandru, oregano etc.

Magia verde. Cum ia naștere?

Putem achiziționa plante la ghiveci, pe care apoi să le replantăm direct în solul din curte, într-o jardinieră, respectiv ghiveci sau putem alege semințele. Avantajul primei variante este că planta deja există, în cazul semințelor va trebui să aștepți să germineze, însă îi poți urmări evoluția. E incredibil procesul prin care din câteva semințe mici se nasc asemenea plante viguroase. Te vei minuna de fiecare etapă a dezvoltării sale. Chiar și copiii pot fi implicați în acest proces. Oferă-le o porțiune de pământ  din grădină, un ghiveci sau o jardineră și un plic de semințe. Lasă-i pe ei să planteze și învață-i că trebuie să le ude din când în când. Vor fi fascinanți să vadă cum munca lor dă roade. Vor fi curioși să le observe evoluția. Vor învăța că o plantă are nevoie de grijă și atenție.    Oricum ai decide să procedezi, te vei bucura de plante frumoase, intens aromate.

Condiții de plantare, îngrijire

Pot fi plantate în grădină, deci pe suprafețe medii/mici ca întindere sau se pot înființa culturi, adică planta la scară mare, pe câmp. Dacă nu ai spațiu suficient sau chiar deloc, întrucât locuiești la bloc, nu trebuie să te impacientezi, te poți bucura de ele chiar și în interior; dar cu respectarea anumitor cerințe pentru o dezvoltare optimă.  Le poți amplasa chiar și în bucătărie, pentru a-ți fi la-ndemână atunci când gândești. Important este ca acestea să aibă lumină, preferabil naturală și o temperatură optimă constantă, cuprinsă între 15-21 grade Celsius (cu aproximație). Pot fi așezate pe pervazul geamului de la bucătărie sau chiar pe un perete dacă le confecționezi un suport special. Ai grijă ca acesta să fie fixat în dreptul ferestrei pentru a beneficia de lumină. Folosește-ți imaginația, poți realiza adevărate ”tablouri aromate,” din care să te servești ori de câte ori ai nevoie.  Există anumite soiuri pe care le putem găsi și la munte sau pe câmp, deci au și o variantă sălbatică, așa cum este cazul cimbrului, cimbrișorului sau al mentei. 

Recoltarea, uscarea și păstrarea lor corectă

Sunt nemaipomenite în stare crudă. Ori de câte ori preparăm ceva bun, ne culegem câteva frunze și gata. Dar ele sunt la fel de aromate și uscate, în plus așa ne putem bucura de ele un timp îndelungat.

Cum le uscăm corect?

În primul rând trebuie să știi că unele sunt mai ușor de uscat decât altele, în funcție de tipul frunzelor. În aceeși măsură, îți spunem că unele, odată uscate, capătă o culoare mult mai închisă și frunzele se încrețesc, în timp ce altele își păstrează textura și forma, la fel cum unele pot avea o culoare mai intensă decât altele.  Plantele care au frunze ceva mai tari sunt cel mai ușor de uscat, cum ar fi: dafinul, rosmarinul, salvia sau cimbrul. Cele cu frunze mai moi și care se încrețesc, pot mucegăi dacă nu sunt păstrate corespunzător, spre exemplu: busuiocul, pătrunjelul, menta, tarhonul etc. Se spune că momentul ideal de recoltare este dimineața. De ce? Pentru că soarele încă nu apucă să le moleșească, plantele sunt vioaie, pline de prospețime, iar uleiurile volatile pe care le conțin frunzele sunt cât se poate de prezente, ele fiind responsabile de aromă. Recoltează crenguțele și îndepărtează frunzele uscate. Spală-le, apoi tamponează-le cu un prosop de hârtie, pentru a elimina excesul de apă. Formează buchețele și leagă-le cu ață. Indicat ar fi să le atașezi etichete, pentru a nu le confunda în viitor.  Agață-le cu capul în jos, într-un loc întunecos, bine aerisit și călduț. Lasă-le la uscat, timp de o săptămână sau două, după caz. Se păstrează în borcane închise ermetic sau în pungi de hârtie.  O altă metodă ar fi, ca după ce le-ai spălat bine, să le tamponezi ușor pentru înlăturarea excesului de apă și să le lași pur și simplu la uscat, pe plan orizontal, drept, pe o bucată de hârtie sau pe  un prosop de bumbac, într-un loc mai ferit, răcoros, întunecos, dar bine aerisit. 

Cum le folosim? 

Utilitatea acestor minunate plante este multiplă. Desigur că prima care se bucură de aromele lor intense este gastronomia, dar nu este singura. Industria cosmetică și cea a produselor naturiste sunt la fel de interesate de ele, mai ales datorită proprietățile lor.   Rafinamentul culinar și aromele 
Spuneam că aceste plante sunt decorative, însă principala lor calitate constă în aromă. Ele pot da o savoare specială unei game largi de preparate culinare. Așadar le putem folosi la mâncăruri sărate și dulci, murături sau ca decor.  Când gătim, de regulă folosim sare, piper sau zahăr, în funcție de natura preparatului, dar uneori am dori un plus de savoare, nu-i așa? Ei bine, în acele momente e bine să avem la-ndemână mai multe plante aromatice. Câteva frunze pot transforma o mâncare ”banală,” într-un real deliciu. Ele au puterea miraculoasă de a da gust rafinat unei felii de carne, unei tocănițe, salate sau unei porții de paste, unui sos și nu în ultimul rând, unui desert. Să nu mai spunem că pot contribui la un decor special, de mare efect atunci când trebuie să ne impresionăm invitații. Dar oferă un plus de gust chiar și diferite băuturi, cum ar fi: limonadele sau smoothie-urile. Dacă tot vorbim de lichide, cea mai comună formă de a ne bucura de majoritatea este ceaiul, care nu doar ne bucură papilele gustative, ci ne oferă ”o mână” de ajutor în tratarea diferitelor afecțiuni.  

Știai că?

Dafinul nu rezistă gerurilor din țara noastră? Pentru a te bucura de el ani la rând, ferește-l de asprimea iernilor. - rosmarinul rezistă peste iarnă, dacă aceasta este blândă? Dacă anotimpul rece este prea sever se recomandă protejarea plantei cu paie sau frunze uscate, iar dacă este plantat în ghiveci, acesta se introduce la iernat, într-un loc ferit.

Beneficii

Plantele aromatice nu sunt doar îmbietoare din punct de vedere gustativ, consumul lor atrage după sine beneficii asupra sănătății.  Pătrunjelul este bogat în vitamina C, B, A și E și are un conținut ridicat de potasiu, calciu, magneziu, fosfor. Fortifică sistemul imunitar, îmbunătățește sistemul nervos, este un bun vasodilatator și luptă împotriva infecțiilor, ajută la detoxifierea organismului, are efect revigorant. Salvia este bogată în uleiuri volatile, minerale, vitamina B1, C, săruri de potasiu etc. Ea are nenumărate proprietăți benefice asupra organismului uman, însă poate cea mai cunoscută dintre toate este aceea prin care este capabilă să combată transpirația, deci are un puternic efect antisudorific. Totodată, are acțiune antispastică, astringentă, antiseptică și bacteriostatică, ba chiar se spune că ar avea și un efect calmant asupra sistemului nervos. Preparatele care conțin salvie sunt utile pentru cei care au dischinezie biliară sau diabet. De asemenea este un remediu împotriva gingivitelor, stomatitelor, bronșitelor ba chiar și tenul acneic poate fi combătut cu ajutorul salviei. Desigur, ea se regăsește sub diferite forme și poate fi administrată atât intern, cât și extern.  Rosmarinul conține viatmina A, C, B6, acid folic, calciu, magneziu, fier, mangan. Are proprietăți hepatoprotectoare, antifungice, antioxidante, antibacteriene, antiseptice.  Menta s-a dovedit utilă pentru combaterea stărilor de greață și a bolilor vezicii biliare. Este un bun atiseptic, analgezic, decongestionant în afecțiunile inflamatorii ale nasului, sinusurilor, căilor respiratorii. Busuiocul contribuie la reducerea depresiei, stresului, pierderilor de memorie, accidentelor vasculare cerebrale, ajută la relaxarea vaselor de sânge, ține insectele la distanță. Cimbrul are o acțiune antimicrobiană remarcabilă, îmbunătățește digestia, este un bun expectorant și antiinflamator, este diuretic și reduce retenția de apă din orgnism etc.

Concluzia? Plantele aromatice înseamnă, decor, aromaterapie, savoare în farfurie, tratament cosmetic și farmacie ambulantă. 


0