Liliacul, arbustul clasic al grădinilor

În fiecare an, liliacul ne întâmpină cu o explozie de culoare și parfum, aducând cu el amintiri dulci și momente pline de bucurie. Este unul dintre simbolurile primăverii care reușește să încânte și să cucerească inimile noastre cu ușurință. Dar ce face ca acest arbust să fie atât de iubit și de căutat de grădinari și de pasionații de flori? Să descoperim împreună tainele sale captivante.



Farmecul liliacului

Liliacul, cunoscut științific sub numele de Syringa vulgaris, este un arbust de o frumusețe aparte. Frunzele sale atrăgătoare, în formă de inimă, de un verde plăcut sau pestriț, creează un fundal perfect pentru minunatele flori grupate în panicule mari și parfumate. În ciuda faptului că planta, în ansamblul său, are un aspect rustic, în egală măsură se încadrează și în tiparul unor grădini moderne. 

Florile se deschid primăvara, în lunile aprilie-mai. În funcție de soi, acestea pot fi simple sau duble, monocolore sau bicolore. Cu o varietate impresionantă de culori - de la alb, la galben-crem, violet, mov și purpuriu - liliacul adaugă o notă de romantism în peisajul grădinii. Parfumul dulce și intens al florilor de liliac plutește în aer cu seninătate și ne transportă instantaneu într-o lume plină de visare și nostalgie.

Plantare și îngrijire

Liliacul cu rădăcina liberă se poate planta atât primăvara, după ce solul nu mai este înghețat, cât și toamna. Liliacul cumpărat în ghiveci se poate planta în orice perioadă a anului când solul nu este înghețat. Ca amplasament, liliacul preferă locurile însorite, luminoase și un sol bine drenat. Se poate planta și în locuri mai umbrite, dar în acest caz să nu ne așteptăm la o înflorire bogată.

Acest arbust ornamental necesită îngrijiri minime. Tunderea se realizează în perioada imediat următoare înfloririi. Liliacul își formează bobocii florali încă din toamnă. Acești boboci necesită o perioadă de repaus peste iarnă pentru a înflori bogat în primăvară. Tunderea în toamnă, la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, deci înainte de înflorire, poate însemna eliminarea acestor boboci, ceea ce va diminua spectacolul floral al liliacului.

Lilieci pentru toate gusturile

Liliacul clasic de grădină este bine cunoscut și răspândit, însă există plante ce poartă denumirea de „liliac”, dar care nu sunt înrudite direct cu acesta. Ceea ce îi unește este faptul că sunt arbuști ornamentali și decorează prin flori dispuse în inflorescențe minunate.

Liliacul de vară, cunoscut științific sub numele de Buddleja davidii, decorează splendid grădina în lunile calde ale anului. Formează o tufă voluminoasă, bogată, dar aerisită în același timp. Specificul acestuia constă în florile ce au forma unor ciorchini alungiți, frumos colorați și parfumați. În funcție de soi, florile pot fi albe, mov, mov-albăstrii, roz, purpurii, violet sau multicolore, cum ar fi spre exemplu soiurile Flower-Power și Berries&Cream. Un alt detaliu plăcut este atractivitatea acestor flori pentru fluturi. Nectarul dulce al florilor face ca micile zburătoare să dea în permanență târcoale plantei. Liliacul de vară se poate planta solitar sau în grupuri, în grădini sau parcuri. Ca amplasament, preferă locurile luminoase, însorite. Este foarte adaptabil, rezistent și ușor de îngrijit. 

Liliacul californian, cunoscut științific sub numele de Ceanothus, este un arbust decorativ care formează tufe generoase, dense, cu aspect îngrijit. Frunzele sunt simple, ovate, de un verde liniștitor. Arbustul este spectaculos în momentul în care florile își fac apariția, acestea fiind în număr atât de mare, încât tufa pare un uriaș nor colorat. Cele mai întâlnite varietăți au flori de culoare albăstrie, dar există și unele cu flori albe sau roz. Zecile de floricele cresc grupat și dau naștere în vară unor sfere extrem de decorative printre frunzele verzi și lucioase. Este un arbust ușor de întreținut și nu necesită îngrijiri speciale. Preferă locurile luminoase, ferite de vânturi puternice. 

Liliacul indian, sau Lagerstroemia indica după denumirea științifică, este un arbust cu un imens efect decorativ, grație florilor aparte. Spectaculoasele flori sunt mari, interesante ca aspect, se prezintă grupat și par realizate din hârtie creponată. Acestea pot fi albe, roz, roșiatice, violet sau movulii. Frunzele ovate sunt de culoare verde închis, dar toamna capătă nuanțe roșcate, fapt ce sporește farmecul plantei. Liliacul indian iubește soarele, și florile se vor scălda cu bucurie în razele solare în timpul verii și la începutul toamnei. 










0