Plante companion

Într-o grădină, ne dorim atât plante ornamentale, cât și roditoare. Dar ca-n viața reală, unele se înțeleg, altele nu; iar noi trebuie să ținem cont de acest aspect. Și atunci, ce ne rămâne de făcut? Să le plantăm pe ”prietenii”. Altfel spus, facem în așa fel încât să ”împăcăm și capra și varza.” Așa s-a ajuns la noțiunea de plante companion.

Putem spune că plantele companion stau la baza unei tehnici sau metode ecologice de cultivare, care presupune combinarea sau învecinarea corespunzătoare și corectă a două sau mai multor tipuri de plante, cu scopul de a-și favoriza una alteia dezvoltarea și de a ține sub control dăunătorii, prin mirosurile pe care unele le emană.

Ce putem planta alături de legumele din grădină?

În primul rând, stabilim ce categorii de legume pot fi vecine și le plantăm în consecință. Apoi, inserăm printre ele sau în jurul lor, după cum ne spune simțul estetic, câteva plante ornamentale care nu le cauzează nici cea mai mică problemă, deci cu care sunt compatibile.

Să vedem cine cu cine se înțelege. Iată câteva plante și companionii lor:

- ardeiul gras, cu: oregano, pătrunjel, praz, busuioc, leuștean, morcovi, roșii, ceapă, vinete, mușcate, petunii

         

- cartofii, cu: fasole, mazăre, ceapă, varză, hrean, țelină, crăițe, lavandă, degețel, petunii, gălbenele, crizanteme

          

- castravetele, cu: porumb, mazăre, morcov sfeclă, ceapă, usturoi, viță de vie, mur, zmeur, căpșun, floarea soarelui, condurul doamnei, gălbenele

          

- ceapa, cu: ardei, roșii, sfeclă roșie, spanac, salată, cimbru, praz, gulie, căpșuni, mărar, mușețel

          

- dovlecelul, cu: fasole, porumb, ridichi, gălbenele, floarea soarelui, năsturei

          

 

Prin preajma cercelușilor, puteți planta: busuioc, argișe, roșii. Alături de trandafiri, puteți planta: salată, fasole, cartofi, usturoi.

În vecinătate isopului, se poate planta: varză și viță de vie

Unii au făcut în așa fel, încât primăvara, printre legume (ceapă, spanac, rucola etc) să apară și flori precum: brândușele, lalelele, zambilele, ceapa decorativă. Apoi, vara să înflorească printre straturile legumicole: Echinacea, Rudbeckia, Agastache, zorele, coada șoricelului, salvie rusească etc. În general, florile cu aspect rustic sunt cele care-și găsesc loc printre plantele roditoare.

Cum se ajută aceste plante reciproc?

• Unele dintre ele atrag albine, bondari care contribuie la polenizare, altele păsări pe care le putem numi sanitare, deoarece mănâncă diverși prădători: omida, lăcusta și alte insecte dăunătoare.

• Anumite plante emană mirosuri puternice, ce conțin substanțe care țin unii dăunători la distanță.

• Există plante care se pot ajuta unele pe altele să crească, pentru că nu există un concurs între ele, în ceea ce privește lumina, spațiul sau substanțele nutritive. De exemplu, combinația: porumb, fasole, dovleac. Porumbul îi oferă suport de creștere fasolei, deoarece aceasta se poate cățăra pe el, fasolea fixează azotul în sol, iar dovleacul menține umiditatea solului.

• Unele plante care sunt sensibile la razele soarelui, de exemplu salata, se pot feri de ele, stând la umbra dată de alte plante, cum ar fi porumbul sau floarea soarelui.

De unde cumpărăm plantele?

Întotdeauna din locuri sigure, care oferă garanția soiului, detalii cu privire la necesitățile plantelor și care totodată pun la dispoziția cumpărătorului orice alt suport informațional necesar.

                                 

Ce avem de câștigat, plantând flori alături de legumele din grădină?

Lesne de înțeles, este faptul că înainte de orice, efectul decorativ obținut va fi unul remarcabil. Cu siguranță, o grădină bine organizată, formată din plante ornamenatale și roditoare deopotrivă, atent așezate, fiecare la locul care i se potrivește, va atrage toate privirile; iar aprecierile vor curge pe bandă rulantă.

În al doilea rând, vom institui un mod ecologic de a ține dușmanii plantelor la distanță, chiar prin plante și le vom sprijini în a-și favoriza una alteia, creșterea și dezvoltarea, desigur sub atenta noastră supraghevere. Vom contribui la o polenizare mai activă și nu în ultimul rând, atunci când ieșim în grădină, într-o parte vom admira iar din locul imediat vecin, vom recolta.

La cât mai mulți companioni! :)

          


0