Tot ce nu știai despre crizanteme

În momentul în care începem să vedem peste tot crizanteme, știm că a venit toamna. Sau invers: știm că a venit toamna, când putem admira frumusețea crizantemelor, nu doar a foliajelor galben-roșiatice ale copacilor. Practic, putem afirma că ele sunt vestitorii acestui anotimp, la fel cum ghioceii sunt ai primăverii.

Origini și denumire

Mai multe denumiri, pentru o singură floare. Crizantemele, cele mai prezente plante ale toamnei sunt cunoscute și sub alte denumiri: tufănele (probabil datorită formei aspectuoase a tufei pe care o formează planta), dumitrițe (datorită faptului că înfloresc în preajma zilei Sfântului Dumitru, din 26 octombrie) sau margarete de toamnă, prin prisma asemănării capului floral, cu cel al margaretelor.  

Planta are origini asiatice, chinezii și japonezii fiind cei care o au la suflet și o cinstesc. În limbaj științific, i se spune Chrysanthemum. Denumirea este compusă din cuvintele latinești: ”chrysos” care înseamnă aur și ”anthemon” care înseamnă floare. Crizantemele sunt plante perene de grădină, extrem de decorative. Dar persoanele care nu dispun de un spațiu exterior generos, le pot planta în ghivece sau jardiniere și amplasa pe terasă ori verandă.

Plantare și îngrijire

Nu au nevoie de îngrijiri speciale, deci sunt ușor de întreținut, motiv pentru care predomină prin curțile noastre. Se pot planta atât în grădină, cât și în ghivece sau jardiniere. Din punct de vedere al amplasamentului, crizantemele se dezvoltă armonios în locuri luminoase, însorite; dar și în cele parțial umbrite. Înflorirea are loc de la sfârșitul lunii august, până la final de noiembrie. 

Se pot planta primăvara, după ce a trecut pericolul înghețului sau toamna, până apare înghețul. Aveți doar grijă să păstrați o oarecare distanță între plante, (aproximativ 20-30 cm). Au nevoie de un sol fertil, bine drenat, deoarece apa în exces de la nivelul rădăcinilor le dăunează. Se recomandă îndepărtarea frunzelor de la baza plantei, pentru un aspect frumos și îngrijit. Pentru a determina noi înfloriri este bine să le îndepărtați pe cele ofilite. În cazul în care se înalță prea mult este indicat să le legați sau le oferiți un sprijin, folosind un par lung (arac). Este în avantajul plantei, ca din când în când (cam la doi ani, primăvara) să le divizați. Procedând așa, planta se revigorează. Am putea spune că reîntinerește, putându-se dezvolta mult mai bine ulterior. Totodată, practic o și înmulțiți.  

Aspect. Soiuri. Varietăți.

Există zeci de variante, care mai de care mai frumoase. Formează tufe pitice, mijlocii sau înalte. Florile pot fi la rândul lor mici, medii sau mari, cu aspect plat, proeminent, rotunjit, stelat, de păianjen sau sub formă de pompon; cu un singur rând de petale sau cu mai multe; lungi sau scurte, mai late sau mai subțiri; răsucite, curbate sau ciufulite, altele au vârfurile petalelor ascuțite sau rotunjite etc. Cele cu petale multiple, la o privire mai rapidă se aseamănă cu daliile, altele cu margaretele și tot așa.  Pentru poporul chinez are o mare însemnătate. I se mai spune floarea orientului sau floarea vieții, tocmai pentru că este o plantă extrem de prețuită și iubită. În plus de asta este asociată cu vârsta înaintată și cu înțelepciunea. O veche zicală chinezească spune: ”Dacă vrei să fii fericit toată viața, apucă-te să cultivi crizanteme!” Deci, haideți să plantăm cât mai multe.

Simbolistică

În Statele Unite ale Americii crizantema este un simbol al bucuriei, iar din anul 1961 a devenit ”floarea oficială” a orașului Chicago. Ba chiar simbolizează sărbătoarea mamelor în America și în Australia. În ceea ce îi privește pe mexicani, se spune că dăruirea unei crizanteme este o declarație de dragoste. În Japonia are loc un ”Festival al fericirii” care îi este dedicat. Ba chiar mai mult decât atât: luna septembrie este oarecum denumită luna crizantemei, timp în care se sărbătorește înflorirea acesteia. Tot în Japonia pe tot parcursul toamnei au loc diverse expoziții, în cadrul cărora se realizează și prezintă tot felul de aranjamente florale, până și păpuși în mărime naturală ce reprezintă personaje tradiționale, ”îmbrăcate” în crizanteme de diferite culori și soiuri. 

Deși în țări precum China, Japonia, SUA sau Australia floarea toamnei are conotații pozitive, în multe țări europene este considerată sau mai bine zis asociată, evenimentelor funerare, fiind cu precădere folosită pentru a decora morminte. La noi în țară este cea mai des folosită floare, cu ocazia zilei de 1 noiembrie, când sunt omagiați cei trecuți în neființă. Lumea se duce încărcată la cimitir cu flori de crizanteme sau coronițe. Din acest motiv, multă lume evită să le ofere cu ocazia unei zile de naștere sau onomastice. Tot noi le considerăm florile Sfântului Dumitru, celebrat după cum spuneam ceva mai sus, în 26 octombrie. Se spune că americanii consideră crizantemele mov, drept un talisman aducător de noroc și reușite, motiv pentru care le prețuiesc tare mult.

Indiferent de soiurile alese, crizantemele vă vor face fiecare toamnă, mult mai colorată și mai frumoasă! Lăsați-le să vă decoreze spațiile exterioare prin splendoarea lor și nu uitați de vorba chinezilor: ”Dacă vrei să fii fericit toată viața, apucă-te să cultivi crizanteme!”  

                            


0